Ревюта
Група: Red      Албум: Rated R      Автор: Стако      Октомври, 2023
Red - Rated R (ревю от Metal World)

Ще го кажа аз, щото никой друг не иска да го признае: има един тип групи, дето не си им точно фен, ама много им се радваш. И моите взаимоотношения с Red са горе-долу там някъде. Разбира се, бях им голям фен по време на тегобата на четиринадесетата си година! Но тези времена отминаха: и за мен, и за тях. И това, и в двата смисъла, е толкова хубаво!

Та, по повод нормализирането на това да има групи, дето не ги слушаш, ама им се кефиш: “Declaration”, предходното издание на Червените (ама не партията), много ми хареса. И ми хареса искрено и ме зарадва от сърце, защото групата най-накрая се отцепи от паразитния си лейбъл и направи нещо за себе си. И то се усещаше в самата музика.

След това обещаващо прераждане, сега идва “Rated R” с неговото много обещаващо заглавие и атипична за групата обложка (който знае, знае!). Формално това е осмият поред студиен запис на бандата, ама нека да сме честни: като си напуснал гнездото преди едва един албум, това просто си е вторият.

Та, пускаш си него албум и се чудиш дали някак не си написал “Architects” вместо “Red” в Spotify. Ама като се обади Michael Barnes от колоната, осъзнаваш, че не си: това са си Red. Само че едни мрачни, тежки, ритмични Red с брейкдауните и крещенетата, и тук някъде искаш да почваш да мяташ салфетки и… Отприщени, прихватливи, ъпгрейднати Red!

И само трак по-късно триото показва как изглежда всичко онова, което допреди два траклиста е звучало, когато е примесено с тоя нов живак. Скептичен бях, но след две слушания ме навиха. И останах навит доста тракове наред, сблъсквайки се с познати мелодии, но с креативни врътки, и чути ритми, но с неочакван развой и позиция (особено в контекста на ц̶в̶е̶т̶а̶  състава).

Албумът пак е миксиран и продуциран от дуото Anthony Armstrong (водещ китарчик) и Joe Rickard (старши затлачвач в In Flames), сиреч: сами си действат. В цялост, работата е адски добра, но съм склонен да кажа и прекалено добра. Ще го кажа така: когато един звук е прекалено чист, той става неприятно стерилен. Та, понякога да туриш една топла лентичка отгоре си е нужен майсторлък.

Но нека не забравяме: това е само вторият труд на Red 2.0, така че им е простено. Засега.

Ама трябва и да подчертая: това пак са си Red! Не е някаква радикално различна група. Но в “Declaration” те замениха мрънкането и ТрАдИцИяТа с хъс, а в “Rated R” хвърлят цялата идея в компот от мрак и люти кисели краставички. И резултатът е един от най-добрите им записи до момента.

Най-готиното, което мога да кажа, е следното: ако бях на 14, тоя албум щях да го скъсам от въртене. Само ден по-късно дискът щеше да има маркировки като за часовник от обороти! И тук не идва никакво “но”, защото дори на два пъти по тая възраст, че и няколкостотин дни отгоре, мога да кажа, че се изкефих и се зарадвах за момчетата от Red.

К’во повече да искаш? Учете се от триото и правете неща за себе си. Струва си.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт