Ревюта
Група: Infected Rain      Албум: Time      Автор: Стако      Януари, 2024
Infected Rain - Time (ревю от Metal World)

Абе, ‘къв е тоя пич “метълкор” и за к’во се бори? Бори ли се въобще? Борил ли се е някога?! Да ви кажа честно, ако го слушате в днешно време, по-скоро ще останете с впечатлението, че само ляга да умира.

Ако не ми вярвайте, питайте Infected Rain. Те утрепаха момчето с още първия трак. Чак мен ме заболяха бъбреците.

Та, въпросът тук по-скоро се сменя: добрата стара тактика на слепеца — още позната като “само да слушаш, без да припарваш до текстовете“ — работи ли или положението е “яко батак”, както дочувам често да казват ранобудните четвъртокласници на път към съседното до бункера ми училище?

Та, не, бе, не е.

Ама моят първи “хот тейк” за 2024-та ще е да препоръчам на солиста да си потърси и “алтернативни проекти”. (← това е емоджито, дето си крие устичката с ръчичка, представете си го, барем хванем трендинга)

Давайте да си говорим на ти: да си лееш тегобата по скучноват и пряк начин във време, в което ChatGPT е широко достъпен, вече е тотално безпредметно. И имайте предвид: това ви го казва луд човек, фен на In Flames (да, понякога от социалните ми пращат леща и брашно безплатно).

Но проблемите не се изчерпват с темата на творчеството. Някои, разбира се, са субективни: аз съм пич и мога само да пея и крещя като пич, та от женски вокали не се преструвам да разбирам. Зарадвах се, като чух чистите пасажи, но когато вокалите взеха да се давят в ревърб, ми замириса на нещо познато, ама неприятно.

И като заговорихме за познати работи — бая такива има тук, от китарен и барабанен характер. Но добрата новина е, че има и някои нови, и като рифовки, и като конструкция. Без съмнение второто е най-забележителното качество на записа.

Даже бихме го забелязали, ако онзи, който е работил по миксирането, не беше заровил всяка една възможност за експлозия толкова надълбоко, че това изречение мога да го продължа само с контрастни, монохромни бъзици на ръба на морала.

Ти! Точно ти. Не се ли кефиш, като чуеш някой да пали мотор?! Ами като го пали насред полята в дъното на планините? Бърка в душата, тъкмо като родната гайда, нали? Вместо дии-дуу прави патау-врам-тадарадам-там-пър-пър и така нататък.

Е, в този траклист това го няма. Целия “ряз”, както казва съседката ми леля Петканка, го няма. Сега, може това да е от промото. Ама пък тогава, защо ни пращат такова промо?

Забелязах и още нещо в музицирането тук. Из траклиста са пръснати шепа техно-фразовки, най-често срещани в интродукция и краищата на песните. Това, на теория, може да придаде “отличителен характер” или “голяма доза креативна свобода”, както бих се изказал, когато още бях непрокопсаник.

Сега, като прокопсал небивалописец, ще ви кажа, че го намирам тоя похват за малко страхлив. И като казвам малко, бивам ироничен. (Виждате ли? Научил съм се!) Щото същите тия идеи никога не се проявяват в някоя по-значима част от композицията.

Тоест… Да вземем да се научим да пишем интрота ли?

Предвид, че бандата твори от 2011-а и че след повече от 10 години си говорим за такива неща, “Dying Light” става ли за препоръка? Аз не знам — кажете вие! (да, прочете го с неговия глас, знаете точно за кого говоря)

Преждевременно, аз ще чакам да чуя за новите “бъдещи творчески планове” на китариста.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт